Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemeckú ekonomiku čaká na budúci rok recesia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Energetická kríza a inflácia má výrazný negatívny vplyv na domácnosti a firmy, uviedla rada ekonomických expertov.

Berlín 9. novembra (TASR) - Poradcovia spolkovej vlády očakávajú, že nemecká ekonomika na budúci rok upadne do recesie. Hlavným dôvodom je energetická kríza. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Takzvaných "päť mudrcov" vo svojej správe počíta s tým, že nemecký hrubý domáci produkt (HDP) v roku 2022 klesne o 0,2 %. Ekonómovia sú tak o niečo optimistickejší než spolková vláda. V tomto roku prognózujú nárast o 1,7 %.

Poradcovia nepočítajú v dohľadnom čase s uvoľnením cenových tlakov. Podľa aktuálnej prognózy tento rok dosiahne inflácia 8 % a na budúci rok 7,4 %.

Energetická kríza a inflácia má výrazný negatívny vplyv na domácnosti a firmy, uviedla rada ekonomických expertov. Od polovice tohto roku prudké zvýšenie energií a potravín výrazne znížilo kúpnu silu spotrebiteľov a utlmilo spotrebiteľské výdavky. Energetická kríza zároveň obmedzuje produkciu, predovšetkým v odvetviach s vysokou spotrebou energií. Dopyt na exportných trhoch sa zasa ochladil z dôvodu spomalenia globálnej ekonomiky.