Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nemecku hrozí, že ho prehlasujú pri strope na ceny plynu v EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

České predsedníctvo pripravilo nový návrh, podľa ktorého by sa mechanizmus spustil, ak ceny plynu prekročia 188 eur za megawatthodinu na tri dni.

Brusel 19. decembra (TASR) - Ministri energetiky Európskej únie (EÚ) chcú v pondelok dosiahnuť dohodu o strope na veľkoobchodné ceny plynu. Skeptikom, ako je Nemecko, pritom hrozí, že budú prehlasovaní. TASR o tom informuje na základe správ AP a DPA.

"Mám za cieľ dosiahnuť dohodu ku koncu dnešného dňa," povedal český minister priemyslu Jozef Síkela, ktorý rokovanie vedie. Podľa neho jedným zo spôsobov, ako ukončiť niekoľkomesačný spor medzi krajinami EÚ o tom, ako riešiť vysoké ceny energií, je dosiahnuť kompromis namiesto hľadania jednomyseľnej podpory.

"To by bol, samozrejme, výsledok, ktorý nie je žiaduci," povedal nemecký minister hospodárstva Robert Habeck, ktorý trvá na tom, že obavy Nemecka sú opodstatnené pokiaľ ide o príliš nízky limit.

"Nikto, najmenej ja, nemá nič proti nízkym cenám na trhu s plynom, musíme znížiť ceny plynu," povedal v pondelok Habeck. "Z predchádzajúcich intervencií na trhu vieme, že musíme byť veľmi opatrní, aby sme v snahe urobiť niečo dobré, nespustili niečo zlé," upozornil.

Otázka cenového stropu na plyn vyvolala spory v EÚ pre obavy, že pri veľmi nízkom limite svetoví dodávatelia jednoducho obídu Európu, keď im iní ponúknu viac peňazí.

Na poznámku svojho českého kolegu, že by bolo možné hlasovať kvalifikovanou väčšinou, pričom Nemecko by mohlo byť prehlasované, Habeck uviedol, že by to bol, samozrejme, nežiaduci výsledok. Pripustil však, že "ak sa to stane, budeme s tým musieť žiť".

Podľa Habecka pozícia druhej strany je "pochopiteľná vzhľadom na nemeckú energetickú politiku z minulých rokov, ale EÚ by nemala urobiť chybu, ktorá by viedla k nedostatku, čo by postihlo veľké časti Európy a nielen Nemecko".

Európska komisia minulý mesiac navrhla zavedenie stropu na ceny plynu, ak prekročia 275 eur za megawatthodinu počas dvoch týždňov a ak budú o 58 eur vyššie ako cena skvapalneného zemného plynu (LNG) na svetových trhoch. Mnohé krajiny však presadzujú nižší limit.

České predsedníctvo pripravilo nový návrh, podľa ktorého by sa mechanizmus spustil, ak ceny plynu prekročia 188 eur za megawatthodinu na tri dni.

Strach z premrštených cien vyvolal augustový strmý nárast cien plynu takmer až na 350 eur za megawatthodinu. Hoci v priebehu niekoľkých dní klesli pod 275 eur, spotrebiteľov aj politikov to šokovalo a prinútilo to blok hľadať strop na obmedzenie cien plynu, ktoré podporujú infláciu.

Neschopnosť nájsť kompromis v otázke cenového stropu zbrzdila tiež plány na spoločné nákupy plynu a mechanizmus solidarity na pomoc krajinám v núdzi, pretože tieto opatrenia by mali byť schválené ako balík.