Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Nemecký Bafin upozorňuje, že banky stále preverujú žiadosti o úver

Na archívnej snímke zo 7. mája 2019 šéf nemeckého úradu pre finančný dozor Bafin Felix Hufeld počas tlačovej konfrencie. Bafin sa zastal bánk pred kritikou, že úvery určené pre zvládanie krízy súvisiacej so šírením nového koronavírusu vyplácajú príliš pomaly. Banky, v ktorých majú podniky svoje účty, hrajú pri previerkach kľúčovú úlohu. Banky a sporiteľne upozorňujú, že sú žiadosťami doslova zaplavené. Foto: TASR/DPA

Banky a sporiteľne upozorňujú, že sú žiadosťami doslova zaplavené.

Bonn 5. apríla (TASR) - Nemecký úrad pre finančný dozor Bafin sa zastal bánk pred kritikou, že úvery určené pre zvládanie krízy súvisiacej so šírením nového koronavírusu vyplácajú príliš pomaly. "Nikto, ani politici, neočakávajú, že banky úplne prestanú s preverovaním," povedal šéf Bafinu Felix Hufeld pre týždenník Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung. Keďže každá banka s úvermi prijíma aj nemalé riziká, musí vyplácanie aspoň v minimálnej miere preskúmať. "V opačnom prípade by ste naisto naprogramovali ďalšiu bankovú a finančnú krízu," varuje Hufeld.

Mnohé firmy v poslednom období kritizovali, že štátna banka KfW príliš pomaly spracúva a vypláca žiadosti o úverové programy. Banky, v ktorých majú podniky svoje účty, hrajú pri previerkach kľúčovú úlohu. Banky a sporiteľne upozorňujú, že sú žiadosťami doslova zaplavené.

Hufeld sa obáva, že niektoré banky v dôsledku pravdepodobnej recesie po kríze súvisiacej so šírením nového koronavírusu budú čeliť kritickej situácii. "To, že taký obrovský šok, ktorý teraz zažívame, so sebou prináša aj ťažké škody, je nanešťastie úplne jasné." Riziko systémovej krízy síce nepovažuje za vysoké, "to však neznamená, že z toho vyjdeme bez zranení". Hufeld neuviedol, ktorým bankám hrozí najväčšie nebezpečenstvo.