Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nemecký BDI má obavy obavy z ochabovania vzťahov s USA

Prezident Federácie nemeckých priemyslov (BDI) Dieter Kempf, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Očakávame, že Spojené štáty vyriešia transatlantické obchodné konflikty, vyhlásil Kempf.

Berlín 5. augusta (TASR) - Vplyvný Spolkový zväz nemeckého priemyslu (BDI) vyjadril v stredu vážne obavy z "ochabovania" vzťahov medzi USA a Nemeckom v rámci transatlantického obchodného partnerstva.

„Neustála hrozba nových ciel a oznámené sankcie USA v súvislosti s plynovodom Nord Stream 2 v súčasnosti značne zaťažujú transatlantické partnerstvo,“ uviedol Dieter Kempf, šéf BDI.

„Odmietame extrateritoriálne sankcie, ktoré porušujú medzinárodné právo, a očakávame, že Spojené štáty vyriešia transatlantické obchodné konflikty,“ vyhlásil Kempf.

Bezpečnosť a prosperita oboch krajín závisí od toho, či budú v budúcnosti spolupracovať pri formovaní globalizácie „na základe hodnôt, ktoré ich spájajú“, dodal.

Kempf pripomenul, že aj keď pandémia nového koronavírusu a jej dôsledky viedli k dramatickému prepadu amerického hospodárstva, USA zostávajú „veľmi dôležitým obchodným partnerom Európskej únie (EÚ)“.

Kempf však vyzval blok, aby „pevnejšie presadzoval svoje záujmy a hodnoty“ v rámci partnerstva s USA a Čínou. Dodal, že Únia musí ukázať vnútornú jednotu, a tým aj svoju silu, ak chce, aby ju ostatné mocnosti brali vážne.