Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nemecký chemický koncern oznamuje ďalšie znižovanie produkcie amoniaku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Amoniak hrá kľúčovú úlohu pri výrobe priemyselných hnojív, technických plastov, dôležitý je však aj v automobilovom a mäsovom priemysle a pre výrobcov sýtených nápojov.

Frankfurt nad Mohanom 27. júla (TASR) - Nemecký chemický koncern BASF oznámil ďalšie znižovanie produkcie amoniaku s potenciálnymi dôsledkami pre viaceré oblasti, od agrosektora až po výrobcov sýtených nápojov. Ako dôvod firma uviedla pokračujúci rast cien zemného plynu. Navyše, ani najväčší výrobca amoniaku v Nemecku SKW Piesteritz a štvorka na trhu Ineos nevylúčili pre obmedzovanie dodávok ruského plynu zníženie výroby tohto produktu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Amoniak hrá kľúčovú úlohu pri výrobe priemyselných hnojív, technických plastov, dôležitý je však aj v automobilovom a mäsovom priemysle a pre výrobcov sýtených nápojov. "Redukujeme produkciu v závodoch, ktoré spotrebovávajú veľa plynu, ako sú napríklad závody na výrobu čpavku," povedal šéf BASF Martin Brudermüller, podľa ktorého sa farmári budú musieť pripraviť na budúci rok na zvýšenie cien hnojív.

Spoločnosť tak najnovším rozhodnutím pokračuje v redukcii výroby amoniaku, keďže produkciu čiastočne znížila už na jeseň minulého roka. V septembri zredukovala výrobu čpavku v závode Ludwigshafen a vo svojom veľkom chemickom komplexe v belgických Antverpách.