Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecký chemický sektor zhoršil odhad vývoja na rok 2022

Ilustračné foto. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Federácia chemického priemyslu VCI v najnovšej prognóze uviedla, že v tomto roku predpokladá pokles produkcie v chemickom priemysle o 1,5 %.

Berlín 6. júla (TASR) - Produkcia nemeckého chemického priemyslu tento rok podľa všetkého klesne, keďže konkurencieschopnosť sektora ovplyvňujú rastúce ceny energií a surovín. Uviedla to v stredu Federácia chemického priemyslu VCI. Informovala o tom agentúra Reuters.

VCI v najnovšej prognóze uviedla, že v tomto roku predpokladá pokles produkcie v chemickom priemysle o 1,5 %. V predchádzajúcej prognóze z marca ešte počítala s rastom o 2 %.

Aj keď chemický priemysel má zatiaľ dostatok plynu na produkciu, ceny sú mimoriadne vysoké, povedal prezident VCI, ktorý je zároveň šéfom spoločnosti Evonik, Christian Kullmann. Okrem toho dodal, že je vysoko pravdepodobné, že plyn v Nemecku zostane naďalej drahší než v iných krajinách. Priemysel poškodzujú aj vysoké náklady na dopravu a pokračujúce komplikácie v dodávateľskom reťazci.

Tržby v chemickom sektore dosiahli v 1. polroku 130 miliárd eur, čo medziročne predstavuje rast o 22 %. Pod vysoký rast tržieb sa podpísal najmä rast cien výrobcov. Napriek tomu však až 70 % oslovených podnikov uviedlo, že v prípade čistého zisku zaznamenali pokles.