Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Nemecký cukrovarnícky koncern Südzucker zvýšil celoročný zisk aj tržby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súčasnom obchodnom roku očakáva cukrovarnícky koncern výraznejšie zvýšenie konsolidovaných tržieb, než tomu bolo v skončenom roku 2020/2021.

Berlín 20. mája (TASR) - Nemecký cukrovarnícky koncern Südzucker oznámil za skončený obchodný rok 2020/2021 výrazný rast zisku. Zvýšili sa aj tržby, k čomu dopomohla najmä divízia špeciálnych produktov. Naopak, menej sa darilo divízii biopalív a zhoršenie výsledkov vykázala aj divízia zaoberajúca sa spracovaním ovocia.

Najväčší európsky producent cukru vo štvrtok informoval, že zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi (EBITDA) dosiahol za obchodný rok 2020/2021, ktorý sa skončil vo februári, 597 miliónov eur. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje výrazný rast, keď za rok 2019/2020 dosiahla firma EBITDA na úrovni 478 miliónov eur.

Rast, aj keď iba mierny, zaznamenali aj tržby. Dosiahli 6,68 miliardy eur oproti 6,67 miliardy eur v predchádzajúcom roku. Nahor ich posunula divízia špeciálnych produktov. Tržby v divízii spracovania cukru stagnovali, zatiaľ čo v divízii CropEnergies, ktorá sa zameriava na produkciu bioetanolu, zaznamenali mierny pokles. Rovnaký vývoj ako v CropEnergies evidoval Südzucker aj v divízii Fruit zaoberajúcej sa spracovaním ovocia.

V súčasnom obchodnom roku očakáva cukrovarnícky koncern výraznejšie zvýšenie konsolidovaných tržieb, než tomu bolo v skončenom roku 2020/2021. Počíta s tým, že tržby dosiahnu od 7 do 7,2 miliardy eur.