Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecký dovozca plynu uskutočnil prvú platbu podľa ruskej schémy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ako firma uviedla, rozhodujúce pre ňu je zabezpečenie pokračovania dodávok suroviny, ktorá je pre najväčšiu ekonomiku Európskej únie kľúčová.

Frankfurt nad Mohanom 31. mája (TASR) - Uniper, najväčší nemecký dovozca ruského plynu, zrealizoval prvú platbu za dodávky suroviny podľa nového systému, ktorý od dovozcov požaduje Moskva. Ako firma uviedla, rozhodujúce pre ňu je zabezpečenie pokračovania dodávok suroviny, ktorá je pre najväčšiu ekonomiku Európskej únie kľúčová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Podobne ako mnohé iné nemecké či európske firmy aj Uniper zmenil metódu platby za dodávky ruského plynu," uviedla spoločnosť. Zároveň dodala, že za dodávky suroviny platí v eurách v súlade s novým platobným mechanizmom, pričom prvú z týchto platieb uskutočnila koncom mája.

Na základe nového ruského platobného systému musia dovozcovia plynu posielať platby na účet v Gazprombanke, ktorá zahraničné meny následne prevedie na ruble. Na túto schému reagovali európske štáty a firmy rozdielne, pričom niektoré sa novému systému odmietli prispôsobiť. Tým potom ruský Gazprom dodávky plynu zastavil. Stalo sa tak Poľsku, Bulharsku, Fínsku a najnovšie aj Holandsku.

Nemecko je však jedna z krajín, ktorá je od ruského plynu silne závislá. Z celkového dovozu zemného plynu do Nemecka sa ten ruský v minulom roku podieľal viac než 50 %.