Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Nemecký export sa postupne zotavuje z koronakrízy

Akcia nízkonákladových aerolínií Easyjet, ktoré ponúkajú viacero letov do Turecka, takisto oslabila o vyše 1 %. Foto: TASR/AP

Dovoz sa medzimesačne v júli zvýšil len o 1,1 % po +7 % v predchádzajúcom mesiaci, pričom ekonómovia očakávali nárast o 3,3 %.

Wiesbaden 8. septembra (TASR) - Nemecký export sa postupne zotavuje z koronakrízy.

Vývoz tovarov v júli 2020 medzimesačne stúpol o 4,7 % po náraste o 14,9 % v júni, uviedol spolkový štatistický úrad Destatis. Ekonómovia počítali s +5 %. S celkovou hodnotou 102,3 miliardy eur bol export stále o 11 % nižší v porovnaní s júlom 2019.

Dovoz sa medzimesačne v júli zvýšil len o 1,1 % po +7 % v predchádzajúcom mesiaci, pričom ekonómovia očakávali nárast o 3,3 %.

Obchodný prebytok dosiahol na sezónne upravenej báze 18 miliárd eur po 14,6 miliardy eur v júni. Ekonómovia prognózovali prebytok na úrovni 16 miliárd eur.

Reštriktívne opatrenia prijaté na spomalenie šírenia nového koronavírusu, medzi ktoré patrilo napríklad aj dočasné zatvorenie hraníc, narušili dodávateľské reťazce a spôsobili prudký prepad vývozu. Postupné otváranie a zotavovanie ekonomík v mnohých krajinách má pozitívny vplyv na nemecký export, ktorý však bol v júli stále o 12,1 % nižší v porovnaní s februárom, teda mesiacom pred začiatkom koronakrízy.