Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Nemecký export v decembri klesol prudšie, než sa očakávalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vývoz v decembri medzimesačne klesol o 4,6 % po novembrovom náraste o 3,5 %.

Berlín 5. februára (TASR) - Nemecký zahraničný obchod sa v decembri vyvíjal horšie, než sa očakávalo, keď export aj import prekvapivo výrazne klesli, ukázali údaje spolkového štatistického úradu Destatis. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Vývoz v decembri medzimesačne klesol o 4,6 % po novembrovom náraste o 3,5 %. Ekonómovia počítali so znížením len o 2,0 %. Podobne dovoz padol o 6,7 % po zvýšení o 1,5 % v predchádzajúcom mesiaci, pričom ekonómovia prognózovali pokles o 1,8 %.

Keďže import klesol prudšie než export, prebytok zahraničnej obchodnej bilancie upravený o sezónne a kalendárne vplyvy stúpol na 22,2 miliardy eur z 20,8 miliardy eur v novembri. Ekonómovia očakávali, že prebytok sa zníži na 19,8 miliardy eur.

V medziročnom porovnaní sa pokles exportu v decembri zrýchlil na 10,7 % zo 4,8 % v predchádzajúcom mesiaci a pokles importu na 16,2 % z 12,4 %.

Neupravený prebytok bilancie zahraničného obchodu dosiahol v decembri 16,6 miliardy eur po 11,6 miliardy eur v rovnakom mesiaci pred rokom.