Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Nemecký maloobchod zaznamenal druhú slabú vianočnú sezónu po sebe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V novembri mala ešte vianočná sezóna dobrý štart, avšak neskoršie sprísnenie protiepidemických pravidiel na federálnej úrovni pre väčšinu maloobchodu malo negatívny vplyv na tržby.

Berlín 27. decembra (TASR) - Nemecký maloobchod zaznamenal pre pandémiu druhú slabú vianočnú sezónu po sebe. Aj tento rok bolo pre protiepidemické opatrenia málo zákazníkov a tržby boli nízke.

"Druhýkrát po sebe bolo vianočné obdobie katastrofou pre maloobchod," zhrnul v pondelok šéf nemeckého zväzu maloobchodu Handelsverband Deutschland (HDE) Stefan Genth výsledky prieskumu medzi 750 maloobchodnými spoločnosťami. "Mnoho maloobchodných firiem vytriezvelo a boja sa o prežitie."

V novembri mala ešte vianočná sezóna dobrý štart, avšak neskoršie sprísnenie protiepidemických pravidiel na federálnej úrovni pre väčšinu maloobchodu malo negatívny vplyv na tržby a návštevnosť kamenných obchodov. Genth uviedol, že viac než tri štvrtiny predajcov nepotravinových tovarov bolo nespokojných s priebehom vianočnej sezóny.

Podľa prieskumu tržby kamenných predajní nepotravinových tovarov boli v týždni pred Vianocami v priemere o 35 % nižšie v porovnaní s obdobím pred pandémiou.