Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Nemecký minister financií naďalej presadzuje návrat k dlhovej brzde

Christian Lindner, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Lindner už predtým uviedol, že plánované opatrenia vlády na pomoc domácnostiam a firmám počas energetickej krízy sú možné v rámci existujúcich rozpočtových plánov na roky 2022 a 2023.

Berlín 22. septembra (TASR) - Nemecký minister financií Christian Lindner sa drží svojho plánu vrátiť sa k tzv. dlhovej brzde, ktorá je zakotvená v ústave. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

"Vzhľadom na súčasný stav vecí je to nielen možné, ale aj nevyhnutné," povedal Lindner vo štvrtok na konferencii poisťovníctva.

Uviedol pritom, že ďalší odklad návrtu k dlhovej brzde (obmedzenie nových štátnych pôžičiek), ktorú Nemecko pozastavilo po vypuknutí pandémie ochorenia COVID-19, aby mohlo poskytnúť pomoc ekonomike, by mal byť len "poslednou možnosťou" v prípade nejakého nepredvídaného katastrofického vývoja mimo kontroly štátu.

Nemecko z toho nesmie robiť normu, vyhlásil Lindner, ktorý zároveň priznal, že sa pre tento postoj "cíti trochu osamelejší".

Lindner už predtým uviedol, že plánované opatrenia vlády na pomoc domácnostiam a firmám počas energetickej krízy sú možné v rámci existujúcich rozpočtových plánov na roky 2022 a 2023, keďže inflácia nedávno priniesla štátu vysoké daňové príjmy.

Najväčšej európskej ekonomike však zároveň stúpajú náklady na podporu domácností a podnikov, ktoré zápasia s raketovo rastúcimi účtami za energiu, čo u niektorých tradičných stúpencov dlhovej brzdy vyvoláva otázky.

Napríklad plán na podporu najväčšieho dovozcu plynu Uniperu bude teraz stáť nemeckú vládu 29 miliárd eur po tom, čo v stredu (21. 9.) oznámila znárodnenie spoločnosti.