Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nemecký parlament podporil plán vlády na riešenie energetickej krízy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V úsilí riešiť energetický problém nemecký kancelár Olaf Scholz koncom septembra oznámil vytvorenie špeciálneho hospodárskeho fondu v celkovej hodnote 200 miliárd eur.

Berlín 21. októbra (TASR) - Nemecký parlament schválil vládny plán v objeme 200 miliárd eur na riešenie energetickej krízy. Odsúhlasil preto aj výnimku z dlhovej brzdy. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Najväčšia európska ekonomika musí riešiť vysoké ceny plynu a elektrickej energie potom, ako sa prudko obmedzili toky ruského plynu do Európy. Moskva z výpadkov v dodávkach komodity obviňuje západné krajiny, ktoré na Rusko uvalili po februárovej invázii na Ukrajinu rozsiahle hospodárske sankcie.

V úsilí riešiť energetický problém nemecký kancelár Olaf Scholz koncom septembra oznámil vytvorenie špeciálneho hospodárskeho fondu v celkovej hodnote 200 miliárd eur. Zároveň dodal, že vďaka novým opatreniam, ktoré označil ako "obranný dáždnik," už Nemecko nemusí zaviesť pôvodne plánovaný nový poplatok za obstaranie plynu.

Parlament v piatok vládny plán podporil. Predtým schválil aj výnimku z dlhovej brzdy, ktorá bráni nadmernému zadlžovaniu štátu. Po hlasovaní v parlamente sa výnosy nemeckých 10-ročných dlhopisov zvýšili nad 2,5 %, prvýkrát od roku 2011.

Plány Nemecka na ochranu domácností a firiem pred prudkým rastom cien plynu sa nepáčia viacerým predstaviteľom Európskej únie. Tento krok podľa nich ohrozuje solidaritu v rámci EÚ, hrozí otrasmi na energetických trhoch a mohol by narušiť cezhraničné toky suroviny.