Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nemecký parlament schválil doplnkový rozpočet,vláda sa rekordne zadĺži

Vlajky Nemecka (vpravo) a Európskej únie sú vztýčené pred budovou parlamentu v Berlíne v stredu 1. júla 2020. Foto: TASR/AP

Doplnkový rozpočet zvýši pomer dlhu k hrubému domácemu produktu (HDP) na viac ako 75 %, čo je výrazne nad povolenou úrovňou 60 %, ktorú stanovujú pravidlá Európskej únie.

Berlín 2. júla (TASR) - Nemecko si tento rok požičia rekordných 217,8 miliardy eur. Zákonodarcovia vo štvrtok schválili dodatočný rozpočet na financovanie ďalšieho balíka pomoci počas krízy, ktorú spôsobila pandémia nového koronavírusu.

Dodatočné prostriedky sú určené na financovanie opatrení určených na podporu spotrebiteľov a firiem v nasledujúcich mesiacoch, keďže najväčšia európska ekonomika dúfa, že sa začne zotavovať z pandémie.

Doplnkový rozpočet zvýši pomer dlhu k hrubému domácemu produktu (HDP) na viac ako 75 %, čo je výrazne nad povolenou úrovňou 60 %, ktorú stanovujú pravidlá Európskej únie.

Koncom marca nemecký parlament Bundestag schválil prvé zvýšenie rozpočtu o 156 miliárd eur. Pozastavili sa tak doterajšie prísne fiškálne pravidlá krajiny. Táto suma mala zaplátať dieru v štátnej pokladnici, ktorú spôsobil pokles daňových príjmov, a bola tiež na financovanie prvého balíka pomoci v dôsledku tzv. koronakrízy.

Nemecko okrem vládneho systému podpory miezd zamestnancov, ktorí mali skrátený pracovný čas, alebo museli zostať doma, tzv. kurzarbeit, znížilo aj daň z pridanej hodnoty a zaviedlo bonus pre rodiny vo výške 300 eur na dieťa.

Okrem toho vyčlenilo takmer 25 miliárd eur na pomoc malým a stredným podnikom, ktorých príjmy sa počas pandémie prepadli.

Doplnkový rozpočet sa opiera o najnovšiu analýzu, podľa ktorej budú daňové príjmy Nemecka v roku 2020 približne o 40,5 miliardy eur nižšie, ako vláda odhadovala na začiatku roka.