Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Nemecký parlament schválil druhý záchranný balík pre Grécko

Foto: TASR/AP

Kancelárka Angela Merkelová vo svojom vystúpení pred dolnou komorou parlamentu Spolkovým snemom (Bundestag) varovala, že by bolo nezodpovedné nechať Atény zbankrotovať.

Berlín 27. februára (TASR) - Nemecký parlament dnes schválil druhý záchranný balík v hodnote 130 miliárd eur pre Grécko.

Kancelárka Angela Merkelová vo svojom vystúpení pred dolnou komorou parlamentu Spolkovým snemom (Bundestag) varovala, že by bolo nezodpovedné nechať Atény zbankrotovať. Aj keď dodala, že nikto nemôže stopercentne zaručiť, že nový záchranný program bude úspešný.

Hlasovanie v Bundestagu bolo nakoniec jasnou záležitosťou, ako sa vo všeobecnosti očakávalo. Za bolo 496 poslancov, proti 90 a 5 poslancov sa zdržalo hlasovania.

Grécko dostane od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF) v priebehu menej než dvoch rokov už druhý balík finančnej pomoci. Do druhého programu sa zapoja aj súkromní investori, ktorí akceptujú veľké straty zo svojich pohľadávok voči Aténam. Grécko musí výmenou za ďalšiu finančnú pomoc zrealizovať tvrdé úsporné opatrenia.