Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Nemecký parlament schválil v piatok rozpočet na rok 2023

Ilustračná fotka. Foto: TASR/DPA

Celkový rozpočet dosahuje 476,29 miliardy eur, pričom počíta s tým, že výdavky ovplyvnia faktory, ako sú vojna na Ukrajine a vysoké ceny energií a potravín.

Berlín 25. novembra (TASR) - Nemecký parlament schválil v piatok rozpočet na rok 2023. Zahŕňa nový dlh vo výške 45 miliárd eur na financovanie štátnej pomoci v čase krízy. TASR správu prevzala z DPA.

"Prekonáme krízu," povedal minister financií Christian Lindner poslancom a dodal, že vláda pritom nezabúda ani na výzvy.

Celkový rozpočet dosahuje 476,29 miliardy eur, pričom počíta s tým, že výdavky ovplyvnia faktory, ako sú vojna na Ukrajine a vysoké ceny energií a potravín.

Nemecko na začiatku pandémie ochorenia COVID-19 v roku 2020 pozastavilo tzv. dlhovú brzdu, ústavné pravidlo, ktoré obmedzuje nové pôžičky. Ale vzhľadom na očakávanú recesiu ekonomiky vláda plánuje v budúcom roku nové pôžičky.

Lindner vyzdvihol rekordné investície, zatiaľ čo konzervatívna opozícia kritizovala fakt, že výdavky na obranu sa nezvýšia a nepriblížia k 2 % hrubého domáceho produktu (HDP), ako sa zaviazal kancelár Olaf Scholz.

Medzi hlavné výdavkové položky patria náklady na reformu bývania, dotácie pre nízkopríjmové domácnosti na kompenzáciu nákladov na vykurovanie a zníženie daní. Prídavky na deti sa majú zvýšiť a nový základný príjem má nahradiť dávky vyplácané dlhodobo nezamestnaným.

Lindner dodal, že celkový deficit zostal vysoký, najmä v dôsledku dotácií v energetike po zastavení dodávok ruskej ropy.

Opozícia vláde vyčíta, že na nepredvídané udalosti neboli vyčlenené žiadne peniaze. Lindner priznal, že rezervy boli takmer úplne vyčerpané a predpovedal, že rozpočet na rok 2024 bude problematickejší ako na rok 2023.