Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nemecký priemysel za energie platiť o 40 % viac ako v roku 2021

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa poisťovne je však finančná situácia nemeckých firiem stabilná a pomohlo im aj zastropovanie cien.

Frankfurt nad Mohanom 30. januára (TASR) - Nemecký priemysel bude tento rok platiť za energie približne o 40 % viac ako v roku 2021, teda pred energetickou krízou vyvolanou ruskou inváziou na Ukrajinu, uvádza sa v štúdii spoločnosti Allianz Trade. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Veľký šok v oblasti cien energií európske spoločnosti ešte len čaká," uviedla poisťovňa Allianz Trade, ktorá sa v minulom roku premenovala z Euler Hermes. Dôvodom je vypršanie platnosti zmlúv a oneskorený vplyv veľkoobchodných cien.

V roku 2022 zmiernili okamžitý vplyv prudkého rastu cien na účty firiem vládne intervencie, rovnako ako dlhý čas prenosu z veľkoobchodných trhov. Zvýšenie cien bude mať negatívny vplyv na zisky firiem v celej Európe, ktoré zníži o 1 až 1,5 %, a spôsobí tiež obmedzenie investícií, odhaduje Allianz Trade.

Podľa poisťovne je však finančná situácia nemeckých firiem stabilná a pomohlo im aj zastropovanie cien.

Obavy, že energetická kríza by mohla viesť k deindustrializácii a strate konkurencieschopnosti voči Spojeným štátom, boli podľa Allianz Trade prehnané. Náklady na prácu a výmenné kurzy majú totiž väčší vplyv na výrobu ako ceny energií.