Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Nemecký realitný koncern Vonovia sa v 2. kvartáli prepadol do straty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Vonovia, najväčšia realitná spoločnosť v Nemecku, oznámila, že za 2. štvrťrok zaznamenala stratu približne 2 miliardy eur.

Berlín 4. augusta (TASR) - Nemecký realitný koncern Vonovia sa v 2. štvrťroku prepadol do straty a hodnotu svojich aktív zredukoval o niekoľko miliárd eur. Dôvodom je najväčšia kríza v nemeckom realitnom sektore za posledné desaťročia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vonovia, najväčšia realitná spoločnosť v Nemecku, oznámila, že za 2. štvrťrok zaznamenala stratu približne 2 miliardy eur. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka dosiahla zisk na úrovni 1,8 miliardy eur. Spoločnosť okrem toho uviedla, že z hodnoty svojich nehnuteľností odpísala zhruba 3 miliardy eur a ku koncu 2. štvrťroka ich hodnota dosahovala 88,2 miliardy eur.

Po rozmachu sektora s bývaním v minulom desaťročí nastáva v tejto oblasti v Nemecku prudký obrat, keďže éra lacných peňazí sa skončila. Nemecký realitný sektor prechádza najväčšou krízou za niekoľko desaťročí, ktorú sprevádzajú klesajúce ceny, pokles transakcií, insolvencie a útlm v stavebníctve.

Výsledky spoločnosti Vonovia znamenajú pre realitný sektor v Nemecku nepriaznivé vyhliadky. Firma je totiž považovaná za barometer vývoja v tomto sektore. Nemecké realitné firmy preto plánujú požiadať vládu v Berlíne o podporu. V septembri budú mať zástupcovia sektora stretnutie s kancelárom Olafom Scholzom, ktorého chcú požiadať o pomoc v hodnote niekoľkých miliárd eur.