Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nemecký RWE sa obáva dôsledkov, ak budú boje na Ukrajine eskalovať

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Spoločnosť zatiaľ potvrdila predbežný odhad hospodárenia v tomto roku, ktorý pôvodne oznámila na začiatku roka, upozornila však, že kríza na Ukrajine do tohto výhľadu nebola zapracovaná.

Essen 15. marca (TASR) - Najväčší nemecký výrobca elektrickej energie RWE a významný dovozca plynu od ruského Gazpromu varoval pred ďalekosiahlymi dôsledkami na jeho biznis, ak bude vojna na Ukrajine eskalovať. V súčasnosti sa situácia dá podľa firmy ešte zvládnuť.

Spoločnosť zatiaľ potvrdila predbežný odhad hospodárenia v tomto roku, ktorý pôvodne oznámila na začiatku roka, upozornila však, že kríza na Ukrajine do tohto výhľadu nebola zapracovaná. Odhad sa tak s veľkou pravdepodobnosťou bude v priebehu roka meniť.

Firma dodala, že aj keď nemá v Rusku ani na Ukrajine žiadne aktivity, ďalšia eskalácia konfliktu, prípadné zastavenie kontraktov medzi RWE a ruskými firmami, môže mať "významný vplyv na aktíva, záväzky, finančnú pozíciu a zisk alebo stratu spoločnosti".

RWE, ktorá spolu s menšou firmou Uniper patrí k najväčším nemeckým dovozcom zemného plynu z Ruska, uviedla, že zatiaľ je ťažké odhadnúť, aký vplyv bude mať súčasná kríza na jej dlhodobý kontrakt s Gazpromom, pričom dodala, že kontrakt umožňuje rokovania o úprave cien. Upozornila však na riziko, že dodávatelia surovín z Ruska nebudú schopní v dôsledku západných sankcií plniť svoje záväzky. RWE bude potom donútená nakupovať komodity na otvorenom trhu za omnoho vyššie ceny.