Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Nemecký súd potvrdil vládne prevzatie kontroly nad dcérami Rosnefť

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zamietol tak sťažnosti ruského ropného giganta.

Berlín 14. marca (TASR) - Nemecký spolkový súd v utorok potvrdil minuloročné rozhodnutie vlády prevziať kontrolu nad dvomi dcérskymi firmami ruskej spoločnosti Rosnefť. Zamietol tak sťažnosti ruského ropného giganta. TASR o tom informuje na základe správy AP.

Spolkový správny súd skonštatoval, že rozhodnutie, prijaté v polovici vlaňajšieho septembra, dať spoločnosti Rosneft Deutschland GmbH a Rosneft Refining and Marketing GmbH pod správu Spolkového úradu pre reguláciu sieťových odvetví Bundesnetzagentur (BNetzA), bolo zákonné.

Správcovstvo bolo spočiatku obmedzené na šesť mesiacov, teda do 15. marca, umožnilo však nemeckým úradom kontrolu nad troma ruskými rafinériami v krajine - vo Schwedte, Karlsruhe a Vohburgu.

Ruský gigant Rosnefť sa v tom čase podieľal zhruba 12 % na rafinácii ropy v Nemecku a podľa vlády v Berlíne dovážal každý mesiac ropu v hodnote niekoľko stoviek miliónov eur.

Kancelár Olaf Scholz vlani v septembri uviedol, že vláda "zabezpečí, aby bolo Nemecko zásobované ropou aj v strednodobom a dlhodobom časovom horizonte". A dodal, že to platí najmä pre rafinériu vo Schwedte na poľskej hranici, severovýchodne od Berlína, ktorá dodáva ropné produkty pre hlavné mesto a veľkú časť severovýchodného Nemecka.

Rosnefť v sťažnosti proti tomuto kroku nemeckej vláde vyčítal, že k nemu pristúpila bez predchádzajúceho vypočutia, argumentoval, že nebol dostatočne odôvodnený, a že je neprimeraný.

Súd dospel k záveru, že za daných okolností nebola vláda povinná vypočuť Rosnefť predtým, než začne konať. Uviedol pritom, že náznaky možného výberu kapitálu podporili obavy, že by nemecké dcérske spoločnosti ruského giganta mohli skolabovať. To je scenár, ktorému sa vláda rozhodla vyhnúť, a to aj v prípade dcérskej firmy plynárenskej spoločnosti Gazprom. Aj nad ňou prevzala kontrolu a premenovala ju na Securing Energy for Europe.

Nemecké ministerstvo hospodárstva privítalo utorkové rozhodnutie súdu a uviedlo, že plánuje predĺžiť správcovstvo dcérskych spoločností Rosnefť o ďalších šesť mesiacov.

Minister hospodárstva Robert Habeck vo vyhlásení uviedol, že verdikt je "dobrou správou pre bezpečnosť dodávok" a pre rafinériu Schwedt.