Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Nemecký súkromný sektor zrýchlil tempo rastu na 5-mesačné maximum

Foto: TASR/AP

Zložený index nákupných manažérov IHS Markit, ktorý zahŕňa nemecký výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v januári 51,1 bodu v porovnaní s decembrovou hodnotou 50,2 bodu.

Berlín 24. januára (TASR) - Nemecký súkromný sektor zaznamenal tento mesiac výrazné zotavenie, pričom rast dosiahol 5-mesačné maximum. Podporil ho výraznejšie rastúci sektor služieb, ako aj fakt, že výrobný sektor, ktorý pokračuje v poklese, klesol miernejšie, než sa čakalo. Poukázali na to predbežné údaje IHS Markit.

Zložený index nákupných manažérov IHS Markit, ktorý zahŕňa nemecký výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v januári 51,1 bodu v porovnaní s decembrovou hodnotou 50,2 bodu. To znamená výrazné zrýchlenie rastu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Výsledok predstavuje najvyššiu hodnotu od augusta minulého roka a lepší je aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí počítali s iba miernym rastom indexu na 50,5 bodu.

Januárový vývoj výrazne podporil sektor služieb. Index nákupných manažérov pre tento sektor dosiahol 54,2 bodu oproti 52,9 bodu v decembri. Aj v tomto prípade ide o najvyšší rast za päť mesiacov a vyšší, než čakali analytici. Tí počítali s rastom indexu na 53 bodov.

Priaznivo sa vyvíjal aj výrobný sektor. Aj keď pokračoval v poklese, jeho tempo sa spomalilo a sektor zaznamenal najslabší pokles za 11 mesiacov. Príslušný index dosiahol 45,2 bodu oproti 43,7 bodu v decembri. Ekonómovia očakávali jeho rast na 44,5 bodu.