Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemecký výrobca pneumatík Continental skĺzol v 2. kvartáli do straty

Na archívnej snímke zo 16. septembra 2020 logo výrobcu autokomponentov Continental. Foto: TASR/AP

Konsolidované tržby Continentalu dosiahli 9,44 miliardy eur. V medziročnom porovnaní sa tak zvýšili o 13 %.

Berlín 9. augusta (TASR) - Nemecký výrobca pneumatík Continental oznámil za 2. štvrťrok stratu takmer 251 miliónov eur, keď výsledky spoločnosti ovplyvnili lockdown v Číne, komplikácie v dodávateľskom reťazci v Európe po vypuknutí vojny na Ukrajine, vyššie úrokové sadzby a náklady. Spoločnosť je však optimistická, čo sa týka vývoja v 2. polroku, keďže situácia v dodávateľskom reťazci sa postupne zlepšuje. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a serveru RTTNews.

Spoločnosť v utorok oznámila, že za 2. štvrťrok zaznamenala čistú stratu 250,7 milióna eur. V rovnakom období minulého roka vykázala firma čistý zisk 545,3 milióna eur.

Continental zároveň vykázal prevádzkovú stratu na úrovni 165 miliónov eur oproti prevádzkovému zisku 473 miliónov eur pred rokom. Výsledok ovplyvnili účtovné efekty v objeme 370 miliónov eur.

Konsolidované tržby Continentalu dosiahli 9,44 miliardy eur. V medziročnom porovnaní sa tak zvýšili o 13 %.

"Nemôžeme byť úplne spokojní s terajšími výsledkami, napriek tomu, že sme ich v podstate očakávali," povedala finančná riaditeľka Katja Dürrfeldová. Ako však dodala, čo sa týka druhého polroka, sú optimisti, a spoločnosť preto aj ponechala prognózu na celý rok nezmenenú. Continental naďalej očakáva, že konsolidované tržby sa budú za tento rok pohybovať medzi 38,3 miliardy eur a 40,1 miliardy eur a marža upraveného zisku pred úrokmi a daňami (EBIT) dosiahne od 4,7 % do 5,7 %.