Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Výrobca veterných turbín Nordex oznámil za 1. kvartál zvýšenie straty

Ilustračné foto Foto: TASR/SINC

Tržby klesli medziročne o viac než štvrtinu. Dosiahli 933 miliónov eur, zatiaľ čo pred rokom to bolo 1,25 miliardy eur.

Rostock 21. júna (TASR) - Nemecký výrobca veterných turbín Nordex oznámil za 1. štvrťrok stratu viac než 150 miliónov eur, keď hospodárenie spoločnosti ovplyvnili vysoké ceny surovín a logistické náklady. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa tak strata spoločnosti zvýšila takmer trojnásobne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Nordex v utorok uviedol, že za 1. štvrťrok zaznamenal konsolidovanú čistú stratu 150,5 milióna eur. V rovnakom období minulého roka strata predstavovala 54,7 milióna eur.

Pred úrokmi, daňami, odpismi a amortizáciou zaznamenala firma stratu na úrovni 88,9 milióna eur. Na porovnanie, v 1. kvartáli 2021 vykázala spoločnosť Nordex zisk pred úrokmi, daňami, odpismi a amortizáciou (EBITDA) na úrovni 10,4 milióna eur.

Tržby klesli medziročne o viac než štvrtinu. Dosiahli 933 miliónov eur, zatiaľ čo pred rokom to bolo 1,25 miliardy eur. Nordex inštaloval v 1. kvartáli celkovo 197 veterných turbín v 12 krajinách, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka inštalovala firma v 19 štátoch 381 turbín.