Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Nemecký vývoz a dovoz aj obchodný prebytok v júni vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa najnovších údajov sa export z najväčšej európskej ekonomiky v júni zvýšil o 14,9 % oproti máju, keď medzimesačne vzrástol o 8,9 %.

Wiesbaden 7. augusta (TASR) - Nemecký vývoz aj dovoz v júni rástli už druhý mesiac po sebe a rýchlejšie ako v máji. Informoval o tom v piatok spolkový štatistický úrad Destatis.

Podľa najnovších údajov sa export z najväčšej európskej ekonomiky v júni zvýšil o 14,9 % oproti máju, keď medzimesačne vzrástol o 8,9 %. Prekonal tak odhady ekonómov, ktorí predpovedali zrýchlenie exportu v júni na 13,3 %.

Aj import nabral v júni tempo a stúpol o 7 %, zatiaľ čo v máji sa zvýšil o 3,6 %. Tento výsledok však sklamal ekonómov, ktorí počítali s nárastom importu v júni o 10,9 %.

Prebytok obchodnej bilancie Nemecka po očistení od sezónnych vplyvov sa v júni zvýšil na 14,5 miliardy eur z májových 7,5 miliardy eur, kým ekonómovia odhadovali, že dosiahne 10,1 miliardy eur.

V medziročnom porovnaní export v júni klesol o 9,4 % po páde o 29,8 % v máji. A podobne aj tempo poklesu dovozu sa v júni zmiernilo na 10,7 % z májových 21,7 %.

V porovnaní s februárom 2020, čo bol posledný mesiac pred zavedením blokád na zabránenie šíreniu nového koronavírusu, bol vývoz po úprave o kalendárne a sezónne vplyvy nižší o 16 % a dovoz o 12,5 %, uviedol Destatis.