Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Podnikateľom v Nemecku sa v auguste zlepšila nálada

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nemecká vláda sa snaží zmierniť dôsledky pandémie a poskytla ekonomike bezprecedentnú fiškálnu podporu.

Mníchov 25. augusta (TASR) - Nemeckým podnikateľom sa v auguste zlepšila nálada a sú optimistickejší, pokiaľ ide o vyhliadky na zotavenie ekonomiky, aj keď ide o dlhý a pomalý proces, keďže pandémia nového koronavírusu zasiahla výdavky aj investície v prvom polroku 2020. Ukázal to v utorok najnovší prieskum renomovaného inštitútu pre výskum hospodárstva Ifo.

Podľa prieskumu sa index podnikateľskej dôvery v Nemecku v auguste zvýšil na 92,6 bodu z 90,4 bodu v júli, čo je lepšie ako 92,2 bodu, ktoré očakávali analytici.

Aj čiastkový index očakávaní podnikateľov tento mesiac vzrástol na 97,5 z júlových 96,7 bodu.

"Nemecké hospodárstvo je na ceste k oživeniu. Knihy objednávok sa znova plnia," uviedol vo vyhlásení prezident Ifo Clemens Fuest a dodal, že firmy hodnotia svoju súčasnú situáciu oveľa optimistickejšie ako v predchádzajúcom mesiaci.

Nemecká vláda sa snaží zmierniť dôsledky pandémie a poskytla ekonomike bezprecedentnú fiškálnu podporu. Kabinet kancelárky Angely Merkelovej bude v utorok diskutovať o predĺžení svojho veľkorysého programu podpory zamestnanosti vo forme štátnej dotácie miezd (kurzarbeit), ktorý by mal stáť ďalších 10 miliárd eur.

Už prijaté opatrenia viedli k rozpočtovému deficitu vo výške 3,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) v prvom polroku 2020. Ide o prvý schodok v rozpočte Nemecka od roku 2013.