Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nemeckým podnikateľom sa v októbri zhoršila nálada

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom sú obavy zo strmého nárastu nových prípadov ochorenia COVID-19. Podnikatelia sú tak skeptickejší aj pokiaľ ide o ich očakávania v nasledujúcich mesiacoch.

Mníchov 26. októbra (TASR) - Nemeckým podnikateľom sa v októbri zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku klesla, prvýkrát za šesť mesiacov. Dôvodom sú obavy zo strmého nárastu nových prípadov ochorenia COVID-19. Podnikatelia sú tak skeptickejší aj pokiaľ ide o ich očakávania v nasledujúcich mesiacoch. Ukázali to v pondelok výsledky prieskumu renomovaného inštitútu pre výskum hospodárstva Ifo.

Podľa Ifo sa index podnikateľskej dôvery v Nemecku v októbri znížil na 92,7 bodu z 93,2 bodu v septembri. Pokles indexu nasledoval po piatich mesiacoch rastu.

„Firmy sú oveľa skeptickejšie aj ohľadom vývoja v nadchádzajúcich šiestich mesiacoch,“ uviedol vo vyhlásení prezident Ifo Clemens Fuest. „Vzhľadom na rastúci počet infekcií sú nemecké podniky čoraz viac znepokojené,“ dodal.

Naznačuje to aj čiastkový index očakávaní podnikateľov, ktorý sa tento mesiac znížil na 95 bodov zo septembrových 96,5 bodu, aj keď čiastkový index súčasných podmienok v ekonomike mierne vzrástol na 90,3 z 89,9 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Tieto výsledky podľa analytikov signalizujú, že vyhliadky najväčšej európskej ekonomiky vo 4. štvrťroku sa zhoršujú, a hrozba druhej recesie v Nemecku aj v celej eurozóne stúpa.