Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Nepoctiví podnikatelia sa dostanú na čiernu listinu, sľubuje minister

Robert Kaliňák Foto: TASR/Martin Baumann

So zavedením black listu počítajú zmeny, ktoré pripravuje vláda SR.

Bratislava 28. júna (TASR) - Niektorí podnikatelia sa v budúcnosti nebudú môcť zapájať do verejného obstarávania. Pôjde o tých, ktorí sa pre podvody dostanú na čiernu listinu. So zavedením black listu počítajú zmeny, ktoré pripravuje vláda SR.

"Popri kvalifikovanom zozname podnikateľov, ktorí sa budú môcť zúčastňovať na súťažiach, bude aj black list, ktorý bude obsahovať zoznam podnikateľov, ktorí budú mať zákaz. A to preto, že podvádzali pri referenciách, pri uvádzaní svojich obratov, skúseností a aj pri zákazke. Kedy zjavne niektoré svoje obstarávania nedokončili," vysvetlil v rámci dnešnej parlamentnej Hodiny otázok podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák.

Pripravované zmeny, ktoré majú sfunkčniť verejné obstarávania, počítajú podľa jeho slov aj so všeobecným zákazom dodatkov.

"Predovšetkým pre zmluvy o dielach, kde na to, aby mohlo byť začaté rokovanie o dodatku, bude musieť rozhodnúť súd o tom, že vznikli skutočnosti, ktoré oprávňujú na začatie takéhoto konania. Nebude môcť dôjsť k subjektívnemu rozhodnutiu samotného ministerstva," povedal Kaliňák.

Vláda chce zaviesť aj negatívny floating. "To znamená, že počas rámcových zmlúv musí cena klesať nadol, ak trh vykazuje klesanie ceny. Ak začne stúpať nahor, je to riziko podnikateľa, ktorý si mal presne zvážiť, s akou cenovou ponukou ide do vzťahu so štátom, ktorý má výhodné postavenie, pretože je dobrý zákazník," informoval Kaliňák.

Kabinet Roberta Fica mieni v snahe zjednodušiť verejné obstarávanie rušiť zákazky s nízkou hodnotou, zákazky podprahové.

"A všetky sa budú riadiť systémom štandardného obstarávania," doplnil Kaliňák s tým, že sa tiež zavedie tzv. elektronické trhovisko. "Je to niečo na spôsob štátneho eBay, kde nepretržite prebieha ponuka a dopyt, vyberám si najlacnejšiu ponuku a dávam veľmi krátku lehotu na to, aby sa niekto pokúsil túto lehotu prekonať," priblížil minister vnútra.

Majú sa tiež rozšíriť zverejňovacie povinnosti, čo má zvýšiť transparentnosť verejného obstarávania. "Nie je možné, aby sme uskutočnili v budúcnosti akýkoľvek tender, ktorý nebude dopredu verejne známy. Bude zrušené rokovacie konanie bez zverejnenia," uviedol Kaliňák. Zdôraznil, že pripravované opatrenia majú zásadne zrýchliť a stransparentniť verejné obstarávanie. "Zákon by mal znamenať, že všetci budú do toho vidieť. Nič v tomto štáte nebude možné obstarať bez toho, aby dopredu nebolo známe, že sa tak ide diať," zhrnul Kaliňák.