Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Nestlé predáva späť časť zo svojho podielu v L'Oreal

Foto: TASR/AP

Akcie Nestlé na začiatku obchodovania vo Švajčiarsku vzrástli o 2 %, čím sa ich tohtoročný zisk zvýšil na 19 %. Akcie L’Oreal v Paríži stúpli až o 2,1 % a od začiatku roka 2021 vzrástli o 39 %.

Vevey/Paríž 8. decembra (TASR) - Švajčiarsky potravinársky gigant Nestlé predáva späť časť zo svojho podielu v L'Oreal francúzskemu výrobcovi kozmetiky za 8,9 miliardy eur. Viac ako štyri desaťročia trvajúce prepojenie medzi dvoma najväčšími európskymi výrobcami sa tak zmenší.

Podiel výrobcu kávy Nespresso či krmiva Purina vo francúzskom výrobcovi šampónov a rúžov sa tak zníži na 20,1 % na z 23,3 % na konci minulého roka po predaji 22,3 milióna akcií po 400 eur za jednu.

Obe spoločnosti uzavreli partnerstvo v roku 1974, čo bol v tom čase ochranný krok na obranu spoločnosti L'Oreal pred možným znárodnením vo Francúzsku. Predaj časti podielu nasleduje po rokoch špekulácií, že Nestlé okreše svoju investíciu, keďže generálny riaditeľ Mark Schneider reštrukturalizuje najväčšiu potravinársku spoločnosť na svete.

Tento krok je dobrý pre obe spoločnosti, pretože znižuje expozíciu Nestlé voči L'Oreal, ktorá sa podľa Martina Debooa, analytika spoločnosti Jefferies, stala "znepokojivo veľkou", na približne 16 % jej trhovej kapitalizácie. A L'Oreal si ponecháva vlastníctvo v rodine, dodal.

"To prinesie ďalší bod vo výsledkovej listine zdanlivo neúprosného transformačného programu Marka Schneidera v Nestlé," napísal Deboo v poznámke po oznámení zverejnenom v utorok (7. 12.) neskoro večer. Otázkou však je, či ide len o jednorazové opatrenie, alebo o začiatok postupného odchodu Nestlé z L'Oreal v nasledujúcich rokoch, dodal.

Akcie Nestlé na začiatku obchodovania vo Švajčiarsku vzrástli o 2 %, čím sa ich tohtoročný zisk zvýšil na 19 %. Akcie L’Oreal v Paríži stúpli až o 2,1 % a od začiatku roka 2021 vzrástli o 39 %.

Je to prvýkrát, čo Nestlé znížilo svoj podiel v L'Oreal od roku 2014, keď sa zbavilo 8 % akcií za 6 miliárd eur. Pre L'Oreal ide o doteraz najväčšiu transakciu. Odkúpené akcie plánuje zrušiť.