Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nexis Fibers začala s výrobou, ponúka prácu zamestnancom Twisty

zamestnanci textilky pred Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Humennom 22. novembra 2012. Foto: TASR/Tomáš Doboš

V prípade že o zamestnanie neprejavia záujem všetci pracovníci Twisty, Nexis Fibers ponúkne prácu iným uchádzačom o zamestnanie, ktorí sú v evidencii úradu práce.

Humenné 14. februára (TASR) - Humenská spoločnosť Nexis Fibers obnovila v týchto dňoch výrobu v závode firmy Twista. Výrobné procesy v továrni boli od jesene minulého roka pozastavené. Nexis Fibers plánuje dať v opätovne spustenej prevádzke postupne prácu 95 ľuďom. Spoločnosť mala pôvodne záujem iba o 50 zamestnancov.

V humenskej spoločnosti Twista, ktorá sídli v priemyselnom areáli Chemes rovnako ako Nexis Fibers, sa zaoberala spriadaním vlákien ešte vlani približne stovka žien. V zamestnaneckom pomere napokon zostalo iba 95 z nich. Od jesene minulého roka, kedy Twista zastavila výrobu, sú doma a poberajú iba 60 % zo mzdy.

Stroje spoločnosti Twista však odkúpila pred niekoľkými dňami spoločnosť Nexis Fibers. Vo svojej humenskej továrni produkuje industriálne vlákna pre automobilový priemysel. Využívajú sa na výrobu pneumatík, ako aj airbagov. Zaoberá sa zároveň produkciou lán a sietí. V areáli Chemesu zamestnáva vyše 300 ľudí.

Člen predstavenstva Nexis Fibers, a. s., Štefan Borc TASR informoval, že s pomocou zakúpenej technológie chce humenská spoločnosť postupne rozširovať svoje výrobné portfólio. S ponukou práce na zakúpených strojoch v areáli Twisty oslovila ako prvých jej zamestnancov. Podmienkou je, aby ukončili pracovný pomer s doterajším zamestnávateľom a zaevidovali sa na úrade práce. Nexis Fibers im totiž ponúka v prvej fáze zamestnanie iba na dohodu, nastálo až po niekoľkých mesiacoch.

Niektoré zo žien ponuku Nexis Fibers využili okamžite, iné chcú počkať, ako sa bude situácia v Twiste ďalej vyvíjať. Firma totiž doteraz neoznámila hromadné prepúšťanie. Ženy zároveň dúfajú, že by im v prípade krachu firmy pomohol garančný fond Sociálnej poisťovne.

Nexis Fibers, a. s., mal pôvodne záujem iba o 50 zamestnancov, toto číslo však vzhľadom na nové zákazky zvýšila na 95. "Výrobu na zakúpených strojoch sme spustili v stredu (13.2.), máme už objednávky. Z 95 ľudí dalo v Twiste výpoveď 45, šesť z nich už k nám nastúpilo do práce," konkretizoval Borc.

Ako ďalej uviedol, v prípade že o zamestnanie neprejavia záujem všetci pracovníci Twisty, Nexis Fibers ponúkne prácu iným uchádzačom o zamestnanie, ktorí sú v evidencii úradu práce.