Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť, maloobchod a priemysel v Rusku vo februári klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nízka nezamestnanosť v Rusku je dôkazom nedostatku pracovnej sily, ktorý sa ešte prehĺbil, odkedy Putin vlani v septembri nariadil čiastočnú mobilizáciu.

Moskva 29. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu poukázal na rekordne nízku nezamestnanosť a mierne vyššie reálne mzdy ako dôkaz postupného oživenia hospodárstva, hoci štatistické údaje ukázali, že maloobchodné tržby a priemyselná produkcia vo februári klesli. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa údajov federálneho štatistického úradu Rosstat miera nezamestnanosti v krajine vo februári 2023 klesla na 3,5 %, čo je rekordne málo, zatiaľ čo reálne mzdy upravené o infláciu vzrástli v januári o 0,6 %. Ale zároveň maloobchodné tržby, kľúčový ukazovateľ spotrebiteľského dopytu, sa vo februári medziročne znížili o 7,8 %, zatiaľ čo priemyselná produkcia klesla o 1,7 %.

"Nezamestnanosť v Rusku zostáva na rekordne nízkej úrovni, to však neznamená, že všetky problémy na trhu práce sú už vyriešené," povedal Putin na zasadnutí vlády a spomenul problémy týkajúce sa kvality niektorých pracovných miest a konkrétnych regiónov, kde je nezamestnanosť nadpriemerná.

Nízka nezamestnanosť v Rusku je dôkazom nedostatku pracovnej sily, ktorý sa ešte prehĺbil, odkedy Putin vlani v septembri nariadil čiastočnú mobilizáciu. Státisíce prevažne mladých mužov v produktívnom veku tak boli povolaní do armády, zatiaľ čo iní utiekli z krajiny, aby sa tomu vyhli.

Ruská centrálna banka zároveň varovala, že prehlbujúci sa rozpočtový deficit a nedostatok pracovnej sily predstavujú pretrvávajúce inflačné riziká. Putin a ďalší ruskí predstavitelia využili zlepšenie niektorých ekonomických ukazovateľov, aby vychválili odolnosť Ruska voči západným sankciám, pričom hrdo poukázali na pokles ekonomiky v minulom roku len o 2,1 %.

Ruské hospodárstvo závislé od exportu sa minulý rok ukázalo ako nečakane odolné voči tvrdým západným sankciám, ale jeho návrat k výkonu ako pred konfliktom môže byť ďaleko, keďže viac vládnych výdavkov smeruje na armádu.

Vlaňajší pokles hospodárstva v kombinácii s dvojcifernou infláciou však podľa Rosstatu znamenal, že reálne disponibilné príjmy sa v roku 2022 znížili o 1 %, pričom reálne mzdy sa začali opäť zvyšovať až teraz.