Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Británii aj mzdy vzrástli

Na snímke je výmenný kurz britskej libry a juhokórejského wonu v Soule v piatok 24. júna 2016. Britská libra utrpela najväčšiu jednodňovú stratu, oslabila o viac ako 10 %. Foto: TASR/AP

Miera zamestnanosti sa zároveň za tri mesiace do októbra znížila o 0,5 percentuálneho bodu na 75,2 %.

Londýn 15. decembra (TASR) - Miera nezamestnanosti v Británii za tri mesiace do konca októbra vzrástla a zamestnanosť klesla, pretože pandémia nového koronavírusu negatívne ovplyvňuje vytváranie pracovných miest. Dobrou správou však je, že aj priemerná mzda pokračovala v raste a tempo jej zvyšovania dosiahlo tzv. predpandemickú úroveň. Ukázali to v utorok údaje štatistického úradu ONS.

Podľa najnovších štatistík sa miera nezamestnanosti v Spojenom kráľovstve za tri mesiace do konca októbra zvýšila na 4,9 % zo 4,8 % v období júl-september. Ekonómovia pritom očakávali horší výsledok, a to nárast nezamestnanosti v sledovanom období na 5,1 %.

ONS uviedol tiež, že počet ľudí, ktorí hľadali prácu, sa do konca októbra oproti predchádzajúcim trom mesiacom zvýšil o 241.000.

Miera zamestnanosti sa zároveň za tri mesiace do októbra znížila o 0,5 percentuálneho bodu na 75,2 %.

Počet prepustených ľudí v období august-október stúpol až o 217.000 na rekordných 370.000, keďže firmy sa pripravovali na ukončenie vládneho programu podpory zamestnanosti, ktorý však nakoniec vláda predĺžila do roku 2021.

Predbežné údaje zároveň ukázali, že v novembri vzrástol počet osôb, ktoré požiadali o podporu v nezamestnanosti oproti predchádzajúcemu mesiacu o 64.300.

ONS ďalej informoval, že priemerná mzda vrátane odmien sa za tri mesiace do konca októbra zvýšila o 2,7 %, najviac od februára, posledný mesiac pred vypuknutím pandémie. A tiež viac ako o 2,2 %, ktoré predpovedali analytici. Aj priemerná mzda bez odmien stúpla najstrmšie od februára, a to o 2,8 %.