Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Británii klesla v 1. kvartáli na 48-ročné minimum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Miera nezamestnanosti dosiahla v prvých troch mesiacoch tohto roka 3,7 % oproti 3,8 % v predchádzajúcom štvrťroku.

Londýn 17. mája (TASR) - Nezamestnanosť v Británii klesla v 1. štvrťroku tohto roka na najnižšiu úroveň za posledných 48 rokov. Na druhej strane, zrýchľujúca sa inflácia spôsobila, že reálne príjmy zaznamenali najväčší pokles za takmer deväť rokov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Miera nezamestnanosti dosiahla v prvých troch mesiacoch tohto roka 3,7 % oproti 3,8 % v predchádzajúcom štvrťroku. Nezamestnanosť sa tak dostala na najnižšiu úroveň od roku 1974. Výsledok je lepší aj v porovnaní s odhadmi analytikov, ktorí počítali so zotrvaním na hodnote 3,8 %.

Navyše prvýkrát od začatia zverejňovania príslušných údajov bol počet ľudí hľadajúcich si prácu menší než počet voľných pracovných miest. Počet nezamestnaných dosiahol 1,257 milióna, zatiaľ čo počet voľných pracovných miest predstavoval rekordných 1,295 milióna.

Na druhej strane, inflácia spôsobila, že mzdy bez odmien zaznamenali najvýraznejší pokles za takmer deväť rokov. Ako uviedol britský štatistický úrad, mzdy bez odmien síce medziročne vzrástli o 4,2 %, po očistení o infláciu však zaznamenali pokles o 2 %. To je najvýraznejší pokles od 3. štvrťroka 2013.