Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Británii v 2. kvartáli stagnovala, mzdy stúpli

Westminsterský palác, sídlo britského parlamentu Foto: TASR/AP

Miera nezamestnanosti v 2. kvartáli stagnovala, počet nových žiadostí o podporu klesol, zamestnanosť vzrástla a zvýšili sa aj mzdy. Finančné vyhliadky britských domácností sa v auguste zlepšili.

Londýn 17. augusta (TASR) - Britský pracovný trh zatiaľ stále odoláva dôsledkom júnového referenda, v ktorom voliči rozhodli o vystúpení Británie z Európskej únie (EÚ). Miera nezamestnanosti totiž v 2. kvartáli stagnovala, počet nových žiadostí o podporu klesol, zamestnanosť vzrástla a zvýšili sa aj mzdy. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Podľa najnovších údajov štatistického úrad ONS miera nezamestnanosti v Británii zostala v 2. kvartáli na úrovni 4,9 %, ktorá je najnižšia za vyše 10 rokov. Analytici takýto výsledok očakávali.

ONS zároveň oznámil, že počet nových žiadostí o podporu v júli klesol o 8600 po júnovom miernom zvýšení o 900 žiadostí. Tento údaj však ekonómov prekvapil, očakávali totiž nárast nových žiadostí o 9000.

Zamestnanosť v Británii sa v 2. kvartáli zvýšila. Počet ľudí, ktorí majú prácu, stúpol o 172.000 na rekordných 31,6 milióna osôb.

Aj tempo rastu priemernej mzdy vrátane odmien sa v období apríl-jún zrýchlilo na 2,4 % z vlaňajších 2,3 %. A takzvaná základná mzda bez odmien sa v 2. štvrťroku 2016 zvýšila o 2,3 %.

Väčšina údajov však pochádza z obdobia do 23. júna, keď sa v Británii uskutočnilo referendum o členstve v EÚ. To podľa agentúry Bloomberg znamená, že výsledky za 2. kvartál ešte neodrážajú vplyv referenda na ekonomiku. Najnovšie prieskumy pritom signalizujú, že firmy v Británii opatrnejšie prijímajú nových ľudí.

Finančné vyhliadky britských domácností sa v auguste zlepšili

Finančné vyhliadky britských domácností sa v auguste zlepšili po júlovom páde na trojmesačné minimum, ktorý ovplyvnilo hlasovanie za brexit. Ich finančné problémy sa tiež mierne znížili. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Index HFI (Household Finance Index) spoločnosti Markit Economics a poskytovateľa finančných informácií Ipsos Mori v auguste stúpol na 44,9 bodu zo 44,3 bodu v júli. Index však zostáva hlboko pod 50-bodovou hranicou, čo signalizuje pesimizmus domácností ohľadom ich financií.

Index očakávaní pre najbližších 12 mesiacov vzrástol na 49,8 bodu zo 47,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci. To signalizuje, že domácnosti v najbližšom roku počítajú s prevažne stabilnými vyhliadkami svojich financií.

Príjem zo zamestnania sa v auguste opäť zvýšil, aj keď tempo rastu bolo najpomalšie za tri mesiace.