Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Británii za 3 mesiace do konca novembra dosiahla 3,9%

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Nezamestnanosť vo Veľkej Británii bola počas troch mesiacov do konca novembra 2023 výrazne nižšia, než sa pôvodne predpokladalo.

Londýn 5. februára (TASR) - Nezamestnanosť vo Veľkej Británii bola počas troch mesiacov do konca novembra 2023 výrazne nižšia, než sa pôvodne predpokladalo. Miera nezamestnanosti za uvedené obdobie v skutočnosti predstavovala 3,9 % namiesto skôr uvádzaných 4,9 %, oznámil v pondelok britský štatistický úrad. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Revidované údaje naznačujú, že tlak na rast miezd by mohol zostať nejaký čas zvýšený, čo podporuje opatrný postoj britskej centrálnej banky, pokiaľ ide o znižovanie sadzieb, uviedla analytička Kathleen Brooksová zo spoločnosti XTB.

Bank of England minulý týždeň už štvrtýkrát po sebe ponechala svoju kľúčovú sadzbu na nezmenenej úrovni 5,25 %, čo je najviac za posledných 16 rokov. Väčšina analytikov aj po aktualizovanej štatistike z trhu práce naďalej očakáva niekoľko znížení sadzieb v tomto roku. Niektorí z nich však upozornili, že k ich prvému posunutiu smerom nadol môže centrálna banka pristúpiť až v druhej polovici roka.