Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Česku v závere minulého roka vzrástla nad 3 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ako uviedol Úrad práce ČR (ÚP ČR), na ktorý sa odvolal server Novinky.cz, miera nezamestnanosti dosiahla v Česku v decembri 3,1 % oproti novembrovej hodnote 2,8 %.

Praha 9. januára (TASR) - Miera nezamestnanosti v Česku dosiahla v závere minulého roka vyše 3 % a oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástla. V medziročnom porovnaní však zaznamenala výrazný pokles. Uviedol to v stredu český úrad práce. Navyše najnovšia hodnota nezamestnanosti je pre záver roka najnižšia za 22 rokov.

Ako uviedol Úrad práce ČR (ÚP ČR), na ktorý sa odvolal server Novinky.cz, miera nezamestnanosti dosiahla v Česku v decembri 3,1 % oproti novembrovej hodnote 2,8 %. V decembri 2017 však nezamestnanosť predstavovala 3,8 %. Ostatný výsledok okrem toho predstavuje najnižšiu decembrovú hodnotu od roku 1996.

"S príchodom zimy sa postupne končia sezónne práce, najmä v poľnohospodárstve či stavebníctve. Do evidencie sa okrem toho hlásia vo väčšom počte aj ľudia, ktorým sa skončili termínované pracovné zmluvy a dohody, alebo živnostníci, ktorí dočasne prerušili svoju činnosť," povedala šéfka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Napriek miernemu rastu nezamestnanosti v dôsledku ukončovania sezónnych prác však pokračuje trend nízkej nezamestnanosti a nedostatku pracovných síl. "Nedostatok kapacít na trhu práce z pohľadu voľných pracovných miest zostal v decembri naďalej citeľný," uviedol ekonóm ING Bank Jakub Seidler.

"Počet voľných pracovných miest sa síce zvýšil len mierne o zhruba 900, celkovo však dosiahol nový rekord a prekonal už 324.000. V medziročnom porovnaní tak v českej ekonomike pribudlo zhruba 108.000 pracovných miest a ubudlo 50.000 nezamestnaných," dodal Seidler s tým, že podľa odhadov českej Hospodárskej komory je zrejme počet voľných miest ešte o 100.000 vyšší, než eviduje ÚP ČR.