Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v ČR v júni klesla na 2,9 %, počet voľných miest stúpol

Ilustračný snímok. Foto: TASR/Michal Svítok

Český Úrad práce evidoval v júni vyše 223.000 nezamestnaných, o 5846 menej ako v máji. Prispeli k tomu aj sezónne práce, ktoré sa očakávajú aj v ďalších letných mesiacoch.

Praha 11. júla (TASR) - Zohnať v Česku prácu bolo v júni ešte jednoduchšie ako v predchádzajúcich mesiacoch. Nezamestnanosť v krajine klesla o ďalšiu desatinu percenta na 2,9 %. A zároveň počet pracovných ponúk stúpol na vyše 300.000, zatiaľ čo uchádzačov o prácu opäť ubudlo. Informoval o tom portál idnes.cz.

Český Úrad práce evidoval v júni vyše 223.000 nezamestnaných, o 5846 menej ako v máji. Prispeli k tomu aj sezónne práce, ktoré sa očakávajú aj v ďalších letných mesiacoch. Nezamestnanosť by sa tak mohla ešte viac znížiť, skonštatovala riaditeľka Úradu práce Kateřina Sadílková.

Nezamestnanosť v Česku bola podľa dostupných údajov Eurostatu v máji najnižšia v Európskej únii a zároveň najnižšia od roku 1997, keď úrady v ČR evidovali 222.374 ľudí bez práce.

Na ilustráciu, vlani v júni bola miera nezamestnanosti v susednej krajine na úrovni 4 % a tento rok v máji dosiahla 3 %.

Štatistiky tiež ukázali, že na jedno voľné miesto pripadlo minulý mesiac v priemere 0,7 uchádzača. Teoreticky tak prácu mohol zohnať každý, ak mal záujem. V praxi to také jednoduché byť nemusí, pretože požiadavky firiem sa nestretávajú s kvalifikáciou záujemcov.

"Zo súčasnej situácie na trhu práce majú radosť zamestnanci. V čase všeobecného nedostatku pracovných síl môžu žiadať vyššie mzdy. Menej šťastné sú firmy, ktoré ťažko zháňajú nových zamestnancov a rastú im mzdové náklady. V dohľadnej dobe sa na súčasnej situácii nič nezmení. Celkovo ale situácia na trhu práce predstavuje pre ekonomiku riziko," komentoval júnové výsledky ekonóm spoločnosti Deloitte Václav Franče.