Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v eurozóne dosiahla v januári historické minimum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

V celej Európskej únii dosiahla nezamestnanosť v januári 6 %, rovnakú hodnotu ako v poslednom mesiaci minulého roka. V januári 2023 predstavovala 6,1 %.

Luxemburg 1. marca (TASR) - Nezamestnanosť v eurozóne klesla na začiatku tohto roka na historické minimum po tom, ako údaje za predchádzajúci mesiac boli revidované a vykázali vyššiu nezamestnanosť, než sa pôvodne uvádzalo. TASR o tom informuje na základe v piatok zverejnených údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Medziročná miera nezamestnanosti upravená o sezónne vplyvy dosiahla v januári v eurozóne 6,4 %. Januárová nezamestnanosť je tak najnižšia v histórii záznamov, keďže Eurostat upravil decembrovú nezamestnanosť, ktorá bola pôvodne stanovená na 6,4 %, na 6,5 %. Na porovnanie, v januári minulého roka predstavovala miera nezamestnanosti v eurozóne 6,6 %.

V celej Európskej únii dosiahla nezamestnanosť v januári 6 %, rovnakú hodnotu ako v poslednom mesiaci minulého roka. V januári 2023 predstavovala 6,1 %.

Z členských štátov Európskej únie zaznamenali najvyššiu mieru nezamestnanosti v januári Španielsko a Grécko, pričom iba v týchto krajinách dosiahla nezamestnanosť dvojciferné hodnoty. V Španielsku to bolo 11,6 % a Grécku 10,4 %. Naopak, najnižšiu mieru nezamestnanosti vykázali Malta (2,6 %), Poľsko (2,9 %) a Česko (3 %). Z najväčších ekonomík EÚ zaznamenalo najnižšiu nezamestnanosť Nemecko, kde dosiahla 3,1 %. Na Slovensku predstavovala 5,5 %.