Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Holandsku v decembri klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Konkrétne index spotrebiteľskej dôvery vzrástol v januári na -19 z -20 bodov v decembri. Jeho hodnota zostala hlboko pod 20-ročným priemerom -7 bodov.

Amsterdam 21. januára (TASR) - Miera nezamestnanosti v Holandsku v decembri klesla a dôvera spotrebiteľov v ekonomiku v januári mierne vzrástla. Ukázali to vo štvrtok údaje centrálneho štatistického úradu v Amsterdame.

Miera nezamestnanosti v piatej najväčšej ekonomike eurozóny sa po úprave o sezónne vplyvy v decembri 2020 znížila na 3,9 % z novembrových 4 %.

Počet nezamestnaných v decembri klesol na 368.000 z 378.000 v predchádzajúcom mesiaci. Nezamestnanosť mladých ľudí vo veku od 15 do 25 rokov sa však v decembri zvýšila na 9,5 % z 9,4 % mesiac predtým.

Štatistický úrad uviedol tiež v separátnej správe, že dôvera spotrebiteľov v holandskú ekonomiku sa v januári mierne zlepšila, ale príslušný index zostal negatívny.

Konkrétne index spotrebiteľskej dôvery vzrástol v januári na -19 z -20 bodov v decembri. Jeho hodnota zostala hlboko pod 20-ročným priemerom -7 bodov.

Pokiaľ ide o jednotlivé zložky indexu, ukazovateľ ekonomickej klímy klesol v januári na -39 z -40 bodov, pričom domácnosti menej pesimisticky hodnotili budúcu ekonomickú situáciu, ale ich názor na minulú ekonomickú situáciu bol o niečo negatívnejší. A zároveň ukazovateľ ochoty nakupovať sa v januári nezmenil a zostal na decembrovej úrovni -6 bodov.

Ďalšia správa štatistického úradu ukázala, že pokles výdavkov domácností sa v novembri spomalil na 6,5 % zo 6,8 % v októbri, pričom spotrebitelia minuli menej peňazí najmä za služby. November bol pritom už deviaty mesiac v rade, keď výdavky holandských domácností klesli.