Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Južnej Afrike vzrástla na rekordných vyše 34 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rekord zaznamenala aj nezamestnanosť mladých ľudí vo vekovej kategórii od 15 do 24 rokov. V 2. štvrťroku dosiahla až 64,4 %.

Pretória 24. augusta (TASR) - Vysoká nezamestnanosť v Juhoafrickej republike pokračuje v raste, pričom v 2. štvrťroku prekonala nový rekord - viac než 34 %. Príčinou je najmä rýchlo sa šíriaci delta variant nového koronavírusu, čiastočne však nezamestnanosť nahor posunuli júlové krvavé nepokoje spojené s rabovaním.

Ako uviedol juhoafrický štatistický úrad, miera nezamestnanosti dosiahla v 2. kvartáli 34,4 % po 32,6-percentnej úrovni v 1. štvrťroku. Údaj za 2. kvartál predstavuje najvyššiu nezamestnanosť v Južnej Afrike od začiatku evidovania kvartálnych údajov v roku 2008.

Bez práce bolo v období od apríla do konca júna oficiálne viac než 7,8 milióna obyvateľov Južnej Afriky. Ak sa pripočítajú aj tí, ktorí si prácu prestali hľadať, nezamestnanosť v Južnej Afrike už dosiahla 44,4 %. V 1. štvrťroku celková nezamestnanosť predstavovala 43,2 %. V tomto prípade počet nezamestnaných v krajine dosiahol 11,9 milióna.

Rekord zaznamenala aj nezamestnanosť mladých ľudí vo vekovej kategórii od 15 do 24 rokov. V 2. štvrťroku dosiahla až 64,4 %.

Najviac pracovných miest sa v 2. kvartáli zrušilo vo finančnom sektore, v komunitných a sociálnych službách a vo výrobe. Vo finančníctve zaniklo v danom období približne 278.000 miest, v sociálnych službách zhruba 166.000 a vo výrobe približne 83.000 pozícií.

Južná Afrika dlhodobo zápasí s vysokou nezamestnanosťou, čo zvyšuje chudobu a nerovnosť v spoločnosti. Nepriaznivá situácia sa ešte viac zhoršila po tom, ako začiatkom minulého roka krajinu zasiahla pandémia nového koronavírusu.