Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Kanade klesla najnižšie od začiatku pandémie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vývoj na kanadskom trhu práce prekonal aj očakávania ekonómov.

Ottawa 3. decembra (TASR) - Nezamestnanosť v Kanade v novembri klesla, pričom dosiahla nové pandemické minimum. Uviedol to v piatok kanadský štatistický úrad Statistics Canada.

Ako úrad informoval, miera nezamestnanosti dosiahla minulý mesiac 6 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom tak klesla o 0,7 percentuálneho bodu. Je to pokles už šiesty mesiac po sebe, pričom novembrová úroveň nezamestnanosti je najnižšia od februára 2020. V danom mesiaci dosiahla 5,7 %.

Vývoj na kanadskom trhu práce prekonal aj očakávania ekonómov. Tí počítali s poklesom nezamestnanosti, avšak iba miernym, pričom nezamestnanosť odhadovali na 6,6 %.

K výraznému poklesu nezamestnanosti prispeli provincie Québec a Ontario, kde úrady uvoľnili viaceré reštriktívne opatrenia prijaté proti šíreniu nového koronavírusu. Počet nezamestnaných klesol o 122.000 a počet nových pracovných miest sa zvýšil o 153.700. To je podstatne výraznejší rast tvorby nových pracovných pozícií, než sa čakalo. Ekonómovia počítali s vytvorením 35.000 až 37.000 nových pozícií.