Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Kanade vzrástla na takmer dvojročné maximum

Na archívnej snímke muž so psom počas daždivého dňa v High Park v Toronte. Foto: TASR/AP

V kanadskej ekonomike vzniklo v októbri celkovo 17.500 nových pracovných pozícií, uviedol v piatok kanadský štatistický úrad.

Ottawa 3. novembra (TASR) - Kanadská ekonomika vytvorila v októbri menej než 18.000 nových pracovných miest, čo je podstatne slabšie číslo, než sa čakalo. Navyše miera nezamestnanosti sa zvýšila na takmer dvojročné maximum. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje o vývoji na kanadskom pracovnom trhu.

V kanadskej ekonomike vzniklo v októbri celkovo 17.500 nových pracovných pozícií, uviedol v piatok kanadský štatistický úrad. Výsledok je omnoho horší, než očakávali analytici, ktorí počítali s vytvorením 22.500 nových pracovných miest.

Slabšia tvorba pracovných pozícií sa podpísala aj na vývoji miery nezamestnanosti. Tá dosiahla v októbri 5,7 %, čo je najvyššia nezamestnanosť v Kanade od januára 2022. Aj v tomto prípade výsledky zaostali za očakávaniami, keď analytici počítali s miernejším rastom nezamestnanosti. Predpokladali, že zo septembrovej úrovne 5,5 % sa zvýši iba na 5,6 %.

Slabšia než očakávaná tvorba pracovných miest posilnila odhady, že centrálna banka vo zvyšovaní úrokových sadzieb pokračovať nebude. Najmä po tom, ako údaje z predchádzajúcich dní naznačili, že ekonomika pravdepodobne skĺzla v 3. kvartáli do miernej recesie.