Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Nemecku bude rásť napriek využívaniu kurzarbeitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Čo sa týka zamestnanosti, nemecké firmy začínajú zaraďovať spiatočku, povedal analytik Ifo Klaus Wohlrabe v súvislosti s údajmi o zamestnanosti.

Berlín 26. marca (TASR) - Barometer zamestnanosti, ktorý zostavuje nemecký ekonomický inštitút Ifo, klesol v marci na vyše 10-ročné minimum. Ešte horšie údaje naznačuje tempo poklesu, ktoré bolo najvýraznejšie v histórii. Uviedol to nemecký ekonomický denník Handelsblatt.

Podľa denníka, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters, dosiahol barometer zamestnanosti Ifo v marci najnižšiu hodnotu od januára 2010. Navyše tempo poklesu bolo najvýraznejšie od roku 2002, keď inštitút začal so zverejňovaním príslušných údajov. To signalizuje, že nezamestnanosť v Nemecku bude v nasledujúcom období rásť aj napriek najnovším ekonomickým opatreniam vlády.

"Čo sa týka zamestnanosti, nemecké firmy začínajú zaraďovať spiatočku," povedal analytik Ifo Klaus Wohlrabe v súvislosti s údajmi o zamestnanosti. Tie Ifo každý mesiac spracováva pre Handelsblatt na základe plánov približne 9000 nemeckých firiem.

"Je potrebné počítať s rastom nezamestnanosti napriek možnosti skrátenia pracovného času v podnikoch," povedal Wohlrabe. Poukázal tak na systém známy ako kurzarbeit, v rámci ktorého môžu nemecké podniky v zlých časoch skrátiť zamestnancom pracovný čas, pričom zvyšok mzdy namiesto zamestnávateľa prepláca štát.