Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Nemecku sa udržala v decembri na 5-percentnej úrovni

Foto: TASR/AP

Ako informoval, miera nezamestnanosti upravená o sezónne vplyvy dosiahla v decembri 5 %. Zotrvala tak na novembrovej hodnote a blízko historického minima 4,9 %.

Frankfurt nad Mohanom 3. januára (TASR) - Miera nezamestnanosti v Nemecku sa v poslednom mesiaci minulého roka udržala v blízkosti historického minima, aj keď počet nezamestnaných vzrástol, a to výraznejšie, než sa čakalo. Uviedol to v piatok Spolkový úrad práce.

Ako informoval, miera nezamestnanosti upravená o sezónne vplyvy dosiahla v decembri 5 %. Zotrvala tak na novembrovej hodnote a blízko historického minima 4,9 %. Táto hodnota, ktorú Nemecko zaznamenalo v priebehu minulého roka, bola najnižšia od zjednotenia krajiny v roku 1990.

Počet nezamestnaných sa v decembri po novembrovom poklese zvýšil, pričom rast predstavoval dvojnásobne vyššiu úroveň, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s rastom počtu nezamestnaných o 4000, podľa úradu práce sa však počet ľudí bez práce na sezónne upravenej báze zvýšil o 8000.

Za november boli pôvodné údaje revidované smerom nadol. Namiesto poklesu počtu nezamestnaných o 16.000 úrad dodatočne upravil údaje na pokles o 14.000.

Na neupravenej báze sa počet nezamestnaných zvýšil v decembri medzimesačne o 47.000 na vyše 2,2 milióna. Medziročne sa počet ľudí bez práce zvýšil o 18.000. Miera nezamestnanosti na neupravenej báze sa tak mierne zvýšila na 4,9 % z novembrovej hodnoty 4,8 %.