Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Nemecku vzrástla v decembri na 2,5-ročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Počet nezamestnaných sa zvýšil o 5000 na 2,703 milióna.

Norimberg 3. januára (TASR) - Miera nezamestnanosti v Nemecku v poslednom mesiaci minulého roka vzrástla, pričom sa dostala na najvyššiu úroveň za viac než 2,5 roka. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálov RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje Spolkového úradu práce.

Miera nezamestnanosti upravená o sezónne vplyvy dosiahla v Nemecku v decembri 5,9 % oproti novembrovej, nadol revidovanej úrovni 5,8 %. Výsledky sú v súlade s očakávaniami ekonómov, ktorí vychádzali z pôvodnej novembrovej miery nezamestnanosti na úrovni 5,9 %. Decembrová nezamestnanosť je tak najvyššia od mája 2021.

Počet nezamestnaných sa zvýšil o 5000 na 2,703 milióna. Z tohto pohľadu sú údaje výrazne lepšie, než sa čakalo. Analytici oslovení agentúrou Reuters počítali so zvýšením počtu nezamestnaných až o 20.000.

Napriek zvýšeniu nezamestnanosti sú čísla podľa šéfky Spolkového úradu práce Andrey Nahlesovej dobré. "Pracovný trh si vzhľadom na rozsah problémov a neistôt počína stále veľmi dobre," povedala Nahlesová. Poukázala aj na to, že celý rok 2023 patril k rokom s najnižšou nezamestnanosťou od zjednotenia Nemecka v roku 1990.