Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Nórsku klesla v 3. štvrťroku na 1,5-ročné minimum

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Za september dosiahla miera nezamestnanosti 3,6 %. Na porovnanie, pred tromi mesiacmi ju Nórsko evidovalo na úrovni 4,9 %.

Oslo 25. novembra (TASR) - Nezamestnanosť v Nórsku zaznamenala v 3. štvrťroku výrazný medzikvartálny pokles, pričom sa dostala na najnižšiu úroveň za 1,5 roka. Informoval o tom vo štvrtok nórsky štatistický úrad.

Podľa údajov štatistikov dosiahla miera nezamestnanosti v Nórsku v 3. štvrťroku 4,2 % oproti 5,1 % v predchádzajúcom kvartáli. Ešte výraznejší pokles zaznamenala v medziročnom porovnaní, keď v rovnakom období minulého roka dosiahla 5,4 %.

Nezamestnanosť za 3. štvrťrok tak bola najnižšia od 1. štvrťroka minulého roka. V danom období, ktoré bolo zároveň obdobím nástupu pandémie, zaznamenali nezamestnanosť 3,6 %.

Za september dosiahla miera nezamestnanosti 3,6 %. Na porovnanie, pred tromi mesiacmi ju Nórsko evidovalo na úrovni 4,9 %. Výsledok tak prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali s poklesom nezamestnanosti na 3,9 %. Miera nezamestnanosti za september predstavuje priemer nezamestnanosti za obdobie august až október a za jún priemer za obdobie máj až júl.