Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v Španielsku klesla vo 4. štvrťroku na 11-ročné minimum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pokles miery nezamestnanosti vo 4. štvrťroku ukazuje, že štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny si na rozdiel od svojich susedov udržiava solídne tempo rastu.

Madrid 28. januára (TASR) - Nezamestnanosť v Španielsku klesla v poslednom štvrťroku minulého roka pod 13,8 % a dostala sa tak na 11-ročné minimum. Poukázali na to údaje, ktoré v utorok zverejnil španielsky štatistický úrad.

Podľa úradu dosiahla miera nezamestnanosti v Španielsku vo 4. kvartáli minulého roka 13,78 % oproti 13,92-percentnej úrovni v 3. štvrťroku. Vývoj v závere minulého roka bol lepší, než predpokladali analytici oslovení agentúrou Reuters. Tí počítali s rastom miery nezamestnanosti na 14 %.

Údaj za 4. kvartál predstavuje najnižšiu nezamestnanosť od 3. štvrťroka 2008, v ktorom nastúpila svetová finančná kríza. Tá spôsobila v Španielsku prasknutie realitnej bubliny a hospodársku krízu. Nezamestnanosť začala rásť, pričom maximum dosiahla začiatkom roka 2013, keď predstavovala takmer 27 %.

Pokles miery nezamestnanosti vo 4. štvrťroku ukazuje, že štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny si na rozdiel od svojich susedov udržiava solídne tempo rastu. Ministerka hospodárstva Nadia Calvinová v pondelok (27. 1.) uviedla, že po spomalení rastu v lete minulého roka sa španielska ekonomika v jeho závere stabilizovala a za rok 2019 by mohla zaznamenať rast na úrovni 2 %. Oficiálne údaje o vývoji ekonomiky budú zverejnené v piatok 31. januára.