Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v USA klesla pod 5 %, no tvorba nových miest bola slabá

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Napriek podstatne slabšej tvorbe nových pozícií sa nezamestnanosť v USA znížila viac, než sa čakalo.

Washington 8. októbra (TASR) - Americká ekonomika vytvorila v septembri podstatne menej nových pracovných miest, než sa očakávalo, čo sa však týka miery nezamestnanosti, tá klesla pod 5 %, pričom dosiahla najnižšiu úroveň od nástupu pandémie. Poukázalo na to v piatok americké ministerstvo práce, ktoré zverejnilo najnovšie údaje z pracovného trhu.

Ako ministerstvo informovalo, v USA sa minulý mesiac vytvorilo mimo poľnohospodárstva 194.000 nových pracovných pozícií. To je podstatne menej než v auguste, za ktorý boli údaje revidované výrazne smerom nahor, a to na 366.000 miest.

Údaj za september je ešte horší v porovnaní s odhadmi ekonómov, ktorí počítali s vytvorením až 500.000 nových pracovných pozícií. Vychádzali pritom z pôvodných čísiel za mesiac august, podľa ktorých v danom mesiaci vzniklo 235.000 nových pracovných miest.

Napriek podstatne slabšej tvorbe nových pozícií sa nezamestnanosť v USA znížila viac, než sa čakalo. Ekonómovia počítali s poklesom na 5,1 % z augustovej úrovne 5,2 %, podľa informácií ministerstva práce však miera nezamestnanosti klesla až na 4,8 %. Dostala sa tak na najnižšiu úroveň od marca minulého roka.