Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v USA v auguste výrazne klesla, priblížila sa k 8 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa analytikov najnovšie údaje naznačujú, že šesť mesiacov po tom, ako nový koronavírus začal obmedzovať ekonomickú aktivitu, je zotavovanie americkej ekonomiky dosť nestabilné.

Washington 4. septembra (TASR) - V Spojených štátoch vzniklo v auguste približne 1,37 milióna nových pracovných miest. Oznámilo to v piatok americké ministerstvo práce. Výsledok znamená miernejšiu tvorbu nových pozícií v porovnaní s júlom a slabší výsledok aj v porovnaní s odhadmi analytikov. V prípade miery nezamestnanosti však výsledok odhady vysoko prekonal, keďže z vyše 10 % v júli klesla nezamestnanosť k hranici 8 %.

Ako informovalo ministerstvo práce, miera nezamestnanosti dosiahla v auguste 8,4 %, zatiaľ čo v júli predstavovala 10,2 %. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali, že nezamestnanosť klesne v porovnaní s júlom iba mierne, na 9,8 %.

Tempo tvorby nových pracovných miest sa však spomalilo a výraznejšie, než sa čakalo. Podľa údajov ministerstva vzniklo v USA v auguste 1,371 milióna nových pracovných pozícií po tom, ako v júli sa ich po revízii smerom nadol vytvorilo 1,734 milióna.

Ekonómovia počítali so vznikom 1,4 milióna nových pozícií, pričom vychádzali z pôvodných údajov za júl, ktoré poukazovali na vznik 1,763 milióna pracovných miest. Od nástupu pandémie nového koronavírusu tak bola vytvorená približne polovica zo zhruba 22 miliónov pracovných miest, ktoré ekonomika stratila v dôsledku koronakrízy.

Podľa analytikov najnovšie údaje naznačujú, že šesť mesiacov po tom, ako nový koronavírus začal obmedzovať ekonomickú aktivitu, je zotavovanie americkej ekonomiky dosť nestabilné. Mnohé firmy z viacerých sektorov hospodárstva stále zápasia s nedostatkom zákazníkov a vyhliadky nie sú optimistické, keďže pandémia zatiaľ nie je na ústupe. Podľa mnohých ekonómov sa tak výraznejšie zotavenie ekonomiky očakávať nedá, dokiaľ sa nový koronavírus nepodarí dostať pod kontrolu.