Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť vo Fínsku vzrástla v máji na takmer 8 percent

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Prvýkrát sa nad 7 % dostala v januári, keď dosiahla 7,5 %. V medziročnom porovnaní však miera nezamestnanosti výrazne klesla, keď v máji 2021 predstavovala 10,3 %.

Helsinki 21. júna (TASR) - Nezamestnanosť vo Fínsku sa v máji v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zvýšila a z úrovne pod 7 % sa posunula k 8 %. Je to najvyššia nezamestnanosť za minimálne rok, pričom v tomto roku sa nad 7 % dostala iba druhýkrát. Informovali o tom portály tradingeconomics a RTTNews.

Ako v utorok zverejnil fínsky štatistický úrad, celková miera nezamestnanosti vo Fínsku dosiahla minulý mesiac 7,9 %. V apríli predstavovala 6,9 %. Máj je tak iba druhý mesiac v tomto roku, keď nezamestnanosť vo Fínsku prekonala hranicu 7 %. Prvýkrát sa nad 7 % dostala v januári, keď dosiahla 7,5 %. V medziročnom porovnaní však miera nezamestnanosti výrazne klesla, keď v máji 2021 predstavovala 10,3 %.

Ešte výraznejší medzimesačný rast nezamestnanosti než v celkovom meradle zaznamenala nezamestnanosť mladých ľudí. Vo vekovej kategórii od 15 do 24 rokov dosiahla nezamestnanosť v máji 22,6 %, zatiaľ čo v apríli predstavovala 16,9 %. V máji minulého roka bola však o 8,7 percentuálneho bodu vyššia.