Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť vo Francúzsku a Fínsku tent rok naďalej klesá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Nezamestnanosť vo Fínsku klesla na vyše 2-ročné minimum. Vo Francúzsku by však na budúci rok mala začať znova rásť.

Paríž 20. septembra (TASR) - Miera nezamestnanosti vo Francúzsku tento rok klesne viac, ako sa čakalo, ale na budúci rok začne znova rásť. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na správu štátneho fondu pre podporu v nezamestnanosti UNEDIC.

Podľa UNEDIC, ktorý má na starosti vyplácanie podpory, by sa mal počet ľudí v evidencii francúzskych úradov práce do konca tohto roka znížiť o 124.000 a nie o 25.000 ako predpovedal vo februári.

Ale UNEDIC zároveň uviedol, že na budúci rok sa počet nezamestnaných znova zvýši, odhadom o 79.000. To je tiež zmena oproti februárovej prognóze, ale k hrošiemu, keďže fond pôvodne očakával v roku 2017 pokles počtu nezamestnaných o 26.000.

Prezident Francois Hollande pritom postavil svoju politickú budúcnosť práve na znížení nezamestnanosti. Tá sa však väčšinu jeho funkčného obdobia držala blízko 10 %. Prezident vyhlásil, že ak tento rok nezamestnanosť v druhej najväčšej ekonomike eurozóny neklesne, nebude sa v roku 2017 uchádzať o znovuzvolenie.

Nezamestnanosť vo Fínsku klesla na vyše 2-ročné minimum

Nezamestnanosť vo Fínsku klesla v auguste tretí mesiac po sebe, pričom dosiahla najnižšiu hodnotu za viac než dva roky. Ukázali to dnes údaje fínskeho štatistického úradu. Informoval o tom portál RTTNews.

Miera nezamestnanosti dosiahla v auguste 7,2 % oproti 7,8-% úrovni v predchádzajúcom mesiaci. V auguste minulého roka dosiahla nezamestnanosť 8,3 %. Najnovšia miera nezamestnanosti je najnižšia od júla 2014, keď dosiahla 7 %. Na sezónne upravenej báze zotrvala nezamestnanosť na júlovej úrovni 8,7 %.

Výrazný pokles zaznamenala aj miera nezamestnanosti mladých ľudí, čo znamená vo veku od 15 do 24 rokov. V tejto vekovej kategórii klesla nezamestnanosť vo Fínsku v auguste na 11,8 % zo 14,3 % v júli.